אופן:
- שמו ביחד חתול ועכבר, הציפייה שהחתול יראה איום והעכבר התגוננות.
- כשניסו לעשות גילו שהם לא תמיד רבים אלא דווקא סקרנים ומסתדרים טוב יחד 😊
- לקחו חתול, שתלו לו אלקטרודות באזורים שונים במוח ובדקו לאיזה איזור גירוי יציג התנהגות תוקפנית לעכבר.
ממצאים:- גריית אזורי PAG מייצרת התנהגות תוקפנית וגם התגוננות.
- ההתנהגות שתיווצר תלויה באזור הPAG שמגרים
מסקנה: אזור PAG מעורב בהרבה התנהגויות שהן Species specific, התנהגויות המאפיינות/טיפוסיות מין מסוים. למשל רבייה, כאב, ומניסוי זה גם בתוקפנות.
מעגלים עצביים של PAG
- מוציא פלט אל ההיפותלמוס
- מוציא לפועל הרבה דפוסי התנהגות
תפקיד סרוטונין בPAGאופן:
- אחד המחקרים הראשונים
- קופים שחיו ביער בו תצפתו על התנהגות שלהם
- פעם בכמה חודשים ירו עליהם חץ הרדמה ולקחו מהם דגימת CSF למדידת רמת הסרוטונין בעקיפין
- לאחר מכן החזירו ליער – להתנהל באופן חופשי וטבעי בלהקה
- יתרון: לא מבצעים מניפולציה על החיה, כך אשר למדוד קשר בין מדדים פיזיולוגים לבין התנהגות טבעית.
- מדידת רמת סרוטונין – לא ניתן למדוד סרוטונין באופן ישיר מחיה בעוד חיה. הנ"ט עובר reuptake לתא הפרה-סינפטי, שם האנזים מונואמינואוקסידז שמפרק אותו. אחד מתוצרי הפירוק הוא 5HIAA שמסולק אל הCSF. כך שהיא פרופורציונלית לרמת הסרוטונין במוח.
ממצאים: תוצאות מאוד משמעותית, ככל שלפרט הייתה רמה גבוהה ויתר של סרוטונין, סיכויי ההירדות שלו היו גבוהים ויתר, והנטייה שלו להיכנס לקרבות, בעיקר כאלה שהסיכוי בהן לנצח קלוש, היא נמוכה.
מסקנות:- סרוטונין מקנה מעמד גבוה שהולך יחד עם פחות תוקפנות רגשית
- הפרט השולט הוא פר שביס את מעמדו, לא מבסס יותר את מעמדו על אחרים. כשאחרים מנסים לאתגר אותו והוא מגיב, אבל הוא היותר רגוע בסביבתו.
- הזכרים הנחותים ויתר מנסים באופן קבוע לאתגר את מי שמעליהם בהיררכיה, נכנסים לקרבות, מציקים לאחרים, להם נטייה יותר למות לאורך השנים בהם עקבו אחריהם החוקרים.
- המסקנה העיקרית היא שככל רמת הסרוטונין גבוהה יותר – הייתה פחות נטייה לתוקפנות לא סבירה, אימפולסיבית וכניסה למאבקים חסרי סיכוי, אלא יותר התנהגות שקולה, אחראית, בוגרת, נטייה גבוהה יותר להישרדות.
מחקר בבני אדם
אופן: אספו חיילים, לקחו מהם דגימת CSF ובדקו בתיקים האישיים שלהם לאורך ההיסטוריה שלהם בצבא כמה הם היו מעורבים באירועים תוקפניים, אימפולסיביים, נטו להסתבך במהלך השירות הצבאי וכדומה.
ממצאים: ניתן לראות יחס ברור בין ציון האגרסיביות שנבנה על סמך התיק האישי לבין רמת הסרוטונין (לפי תוצר פירוקו בCSF), ככל שרמת הסרוטונין גבוהה יותר כך הם פחות אגרסיביים, ולהפך.
מסקנה: גם בבני אדם, סרוטונין יכול לעכב תוקפנות רגשית.